CHCI SI PAMATOVAT - Třemošnice, Lichnice

chci si pamatovat

 

Cíl: Zřícenina hradu Lichnice, Dívčí kámen 

 

Parkování: Penny Market nebo parkoviště u vlakového nádraží Třemošnice (zdarma)

 

Začátek trasy: náměstí Třemošnice

 

Délka trasy: 9 km, okruh nevhodný pro kočárky (trasa s kočárkem přes Hedvikov po červené je možná)

 

Popis naší trasy: 

Podzim, příroda, barvy, šumění vody, lesa a nikde nikdo. Občas se vyplatí si vzít pár dní volna, vypnout hlavu a jen tak být a užívat si přítomný okamžik.

Plán trasy byl z náměstí v Třemošnici odkud jsme uličkami po modré přišli k rozcestníku: Třemošnice - Východ, přes mírné stoupání do kopce až ke zřícenině  po červené. Na to, že byl říjen a oficiální otevírací doba je pouze o víkendech, tak se nám poštěstilo a v úterý seděla na pokladně milá paní, která nás vítala se slovy "doma to znám". Velmi nás překvapilo, jak je zřícenina udržovaná a připravena pro malé návštěvníky. Rozhledna, která byla postavena na místě bývalé věže Vám za jasného počasí ukáže krásy pardubického kraje. Paní na pokladně nám ještě doporučila navštívím vyhlídku Dívčí Kámen, která je od zříceniny vzdálena cca 500m po červené (u autobusové zastávky doleva). Poté jsme se museli vrátit k ukazateli Žižkův dub, ale tentokrát jsme neodbočili na vedlejší cestu, ale pokračovali po silnici. V mapě je tahle část trasy značena jako: Naučná Stezka Železných hor (tenhle úsek vede přes frekventovanou silnici cca 700m), my jsme ho absolvovali po poli a následně po krajnici, případně uhnuli do příkopu. Ostrá zatáčka doprava, most a přes cestu ostrá vpravo na polní pěšinku, napojit se na červenou turistickou značku, kterou se dostanete zpět k rozcestníku Třemošnice - Východ, přes Hedvikov. Cesta vedla krásnou lesní cestou doprovázející potokem znám jako Zlatý potok. Tahle část trasy se dá absolvovat i s kočárkem. 

TRASA

 

Něco málo...:

  • Žižkův dub - jeden z nejmohutnějších památných stromů v Česku; byl prý vysazen kolem roku 1250 u brány tehdy budovaného hradu
  • Lichnice - roku 1610 vyhořela a už nebyla obnovena  HRAD

 

IMG-20221019-WA0023   IMG-20221019-WA0031   IMG-20221019-WA0032   IMG-20221019-WA0014