CHCI SI PAMATOVAT - HRAD HUKVALDY

chci si pamatovat 

 

Cíl: Hrad Hukvaldy mapa

 

Parkování: placené parkoviště (za jednotou Coop) 50,-/den 

 

Začátek trasy: vstupní brána do obory 

 

Popis naší trasy: Od vstupní brány do obory vede asfaltová cesta k památníku Lišky Bystroušky, odtud se dá pokračovat dále po asfaltové silnici, která Vás provede oborou. Ale my se vydali po červené (doleva) prudce do kopce k hradu. Cestou jsme míjeli 7 buků, které byly vyhlášeny za památné stromy. Mají totiž mimořádně vyvinutý kořenový systém, ten je způsoben vlivem eroze ve strmém svahu. Ke kořenům stromů se váže také legenda o pokladu, který je zde možná zakopán. Okolo hradu s velkou pravděpodobností narazíte na stáda daňků či pobíhající veverky, tak jako my. 

Pokud by jste náhodou rozmýšleli, zda zaplatit vstupné a jít se podívat do hradu, tak neváhejte! Stojí to opravdu za to! 

Na hradě je přístupná kaple, zbrojnice, kde se dozvíte něco málo o historii a proměnách hradu. Dále pak něco o loveckém zákoně v místní oboře. Víte jak se například řekne samice od daňka?* Přístupné jsou také hradby odkud je za jasného počasí možno dohlédnout do Ostravy, na Lysou horu či Smrk. 

Jelikož jsme se na hradě zdrželi poměrně dlouhou dobu, cestu k auto jsme zvolili tu nejrychlejší a to po červené. Dole jsme se zastavili ještě v kavárně: Kavárna Ráj na zemi

 

Něco málo...: 

- rodná obec hudebního skladatele Leoše Janáčka 

- díky své pozici nebyl hrad nikdy dobytý 

- jeden z největších hradů na Moravě 

- po požáru v 18. století již nebyl znova obnoven 

- v průběhu sezóny je zde pořádáno mnoho akcí

 

 

IMG-20220410-WA0164  IMG-20220410-WA0187  IMG_3478

IMG_3465  IMG_3510  IMG_3455  

 

 

 

 *daněla